Hem / Egna nyheter / Distriktskval ATG Svenska cupen

Distriktskval ATG Svenska cupen

Samtidigt som vi gratulerar Skuru IK till en finalplats i ATG Svenska cupen 21-22, presenterar vi upplägget för distriktskvalet 22-23.

Spelstruktur

ATG Svenska cupen genomförs i tre delar: distriktskvalificering, gruppspel och slutspel. De 22 högst rangordnade lagen i Sverige erbjuds direktplats till gruppspelet. De resterande tio platserna tilldelas lag som kvalar fram genom kvalificeringsspel i de fem distrikten. Varje distrikt genomför ett eget kvalificeringsspel. 

Distriktskvalificeringen spelas våren 2022 och är indelat i tre steg där lag från högre divisioner succesivt lottas in. I gruppspelet spelar 32 lag i åtta fyralagsgrupper där alla lag möter varandra en gång. De två främsta i varje grupp går vidare till slutspelet.

ATG Svenska cupens slutspel inleds med åttondelsfinaler. Semifinaler och final avgörs i ett samlat arrangemang där vinnare utses genom en avgörande match.

ATG Svenska cupens gruppspel och slutspel genomförs under den datumperiod som ligger under säsongen 2022–2023. Terminsplaneringen för denna period är inte klar ännu, men gruppspelet kommer att genomföras under försäsongen, troligen i augusti. Slutspelet följer sedan och spelas parallellt med seriespelet under hösten och vintern.

Exakta spelperioder kommer att kommuniceras våren 2022.

Topp 22 från HF Öst och övriga platser

De 22 högst rangordnade lagen som är anmälda till ATG Svenska cupen är direktkvalificerade till gruppspelet. Vilka lag som är högst rangordnade avgörs av resultat inspelade efter halva serien för pågående säsong. För anmälda lag i Handbollsligan och SHE innebär det att alla lag har direktplats till gruppspelet. För mer information om hur övriga lag får en direktplats går att läsa i tävlingsreglementet för ATG Svenska cupen. Följande föreningar från HF Öst är topp 22, Damer: AIK, Skuru IK, Skånela IF och Tyresö Handboll. Herrar: Hammarby IF HF, Skånela IF och Tyresö Handboll.

Antalet platser som respektive distrikt har till gruppspelet avgörs av antal dam- respektive herrlag som distrikten har anmält till seriespel i förhållande till det totala antalet dam- respektive herrlag som är anmälda i hela Sverige. Alla distrikt har dock rätt till minst en plats. Utifrån antal anmälda lag i innevarande säsong har HF Öst tilldelats 3 dam- och 2 herrplatser.  

Spelperioder för distriktskval i HF Öst

• Distriktskvalificering 1: utgår och blir en del av kval 2
• Distriktskvalificering 2: 10 jan-13 mars 2022 (olika spelperioder förekommer mellan dessa datum). 
• Distriktskvalificering 3: 25 april–8 maj 2022

Spelform distriktskval

Distriktskvalificering 2 spelas med rak utslagning i en avgörande match. Rangordning av lagen sker utifrån serienivå för lagen under den pågående säsongen. Lag från lägre division har fördel av hemmaplan. Om lagen kommer från samma division avgör lottning vilket lag som spelar hemma. I och med att vi har vidarespel inom distriktskvalificering 2 presenteras ett låst träd.

Distriktskvalificering 3 spelas i bäst av två enligt modifierad Europacupmodell (se § 2:9 i SHF:s tävlingshandbok). Rangordning av lagen görs utifrån placering det avslutade seriespelet för säsongen.

Shoot-out inför match

I ATG Svenska cupen tillämpas ett handikappsystem. Lag från lägre division får lägga tre shoot-out per skillnad i serienivå. Maximalt antal shoot-out för ett lag är dock satt till sex. Om lagen är från samma serienivå lägger båda lagen tre shoot-out var. Detta moment genomförs före avkast i matchen och resultatet från shoot-out-omgången läggs in som inledande resultat. Första shoot-out ska ske på utsatt tid för matchstart. 

Oavgjort resultat i match av utslagskaraktär

Om en match av utslagskaraktär slutar ovgjort avgörs den direkt genom shoot-out enligt regelboken. Inga förlängningar genomförs. Observera att den första matchen i matchserien som spelas bäst av två enligt modifierad Europacupmodell (se §2:9 i SHFs tävlingshandbok) kan sluta oavgjort och det därför inte är en match av utslagskaraktär. 

Distriktskval 22-23. HF Öst

ATG Svenska Cupen 22-23. Tävlingsreglemente