Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Matilda Forsberg från Skövde HF får Elitidrottsstipendie

50 idrottare inom 40 idrotter tilldelas Elitidrottsstipendiet 2023-2024, däribland handbollsspelarna Matilda Forsberg, Skövde HF, och Rebecca Nilsson, Skuru IK.

Bildmontage: målvakten Rebecca Nilsson (till vänster) jublar under matchen i dåvarande SHE mellan Skuru och H65 Höör den 25 maj 2021 i Stockholm och Matilda Forsberg (till höger) jublar under handbollsmatchen i dåvarande SHE mellan Sävehof och Skövde den 30 november 2022 i Partille. Foto: Bildbyrån.

Riksidrottsförbundet presenterade Elitidrottsstipendiaterna 2023/2024 i måndags och skriver på sin webbplats att

– Vi vet att möjligheterna att nå världsklass som elitidrottare skiljer sig mycket åt och att vägen till framgång är allt annat än spikrak. Forskningsstudien “Vägar till världstoppen” visar att många elitidrottare är i behov av en familj eller närstående som kan ge både ekonomiskt och socialt stöd eftersom det stödet saknas i delar av elitidrotten, såsom resurssvaga idrotter och paraidrott. Att då få ett tillskott ekonomiskt under studietiden ger en ökad trygghet, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet.

Förutom det ekonomiska stödet får vinnarna också tillgång till stöd via avdelningen Elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet. Bland annat inom områden som idrottspsykologi och idrottsmedicin.

Matilda "Foppa" Forsberg spelar till vardags i Handbollsligan med Skövde HF samtidigt som hon studerar till grundskolelärare F-3.

Grattis Matilda, hur känns det?
Tack, det känns kul och värdefullt. Ett viktigt pris för oss som verkligen vill kunna plugga vid sida om elitsatsningen.

Hur upplever du att det fungerar att kombinera elitidrott med studier?
Det har fungerat bra mestadels, självklart har det varit svårt vissa månader då matcher ligger tätt. Då är det inte mycket tid över till annat än handboll och skola, men det är de uppoffringar jag gjort och prioriterar.

Vad tänker du göra för stipendiet?
Vi får se, det är inget jag tänkt så mycket på än!

Läs hela nyheten på rf.se Länk till annan webbplats.

Nästa ansökningsperiod för den elittidrottare som vill söka startar under första kvartalet 2024. Här kan du läsa mer om Elitidrottsstöd och Elitidrottsstipendiet. Länk till annan webbplats.

Om Elitidrottsstipendiet
Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Spels Elitidrottsstipendium ska möjliggöra och skapa bättre förutsättningar för elitidrottsaktiva på landslagsnivå att kunna kombinera elitidrott och studier på eftergymnasial nivå. Syftet är också att skapa goda förutsättningar för utövarna så att svensk idrott kan nå fler idrottsliga framgångar internationellt. Stipendiet är på totalt 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till 50 aktiva. Elitidrottsstipendiet är en del av RF:s elitidrottsstöd till specialidrottsförbunden (SF). Det innebär att de sökande rangordnas av respektive SF. Elitidrottsstipendium har delats ut sedan 1980.

Delar av texten är hämtad från Svenska Handbollförbundet. Läs hela artikeln >>

Publicerad: 2023-09-21

Senast uppdaterad: 2023-09-21

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!