Utmärkelser 2023-2024: Årets Handbollare - Pelle Höij
Handbollförbundet Väst delar årligen ut utmärkelser för att hedra framstående insatser inom handbollen. En av dessa är "Årets Handbollare", som tilldelas en person, grupp, förening eller organisation som visat kvalitet, utveckling och Fair Play.
Varje år delar Handbollförbundet Väst ut ett antal utmärkelser. En utmärkelse är "Årets Handbollare" som utses av Tävlingskommittén. Ändamålet med utmärkelsen är att belöna en person, grupp, förening eller organisation som visat på kvalitét i sin rolls arbete men också utveckling och Fair Play. Årets utmärkelse går till Pelle Höij!
Grattis Pelle till utmärkelsen som Årets Handbollare!
Vad betyder denna utmärkelse för dig?
- Jättemycket så klart! Jag blev otroligt överraskad när jag fick beskedet, men det är ett kvitto på att vårt arbete med uppstart av nya föreningar i norra delen av HFV är betydelsefullt, viktigt och uppskattat.
Varför är det enligt dig viktigt med ert arbete inom HPO?
- Utan offensiva marknadsföringsåtgärder – som HPO består utav – kommer vår älskade sport självdö med tiden, kanske inte i storstäderna eller på platser med starka eldsjälar, men för att kunna skapa vettiga serieunderlag för barn och ungdom i ytterområdena av Sveriges fem numera väldigt stora distrikt i framtiden, är HPO-insatser livsnödvändiga.
Hur gör man då detta livsnödvändiga?
- Inget gör sig av sig självt, det är blod, svett, tårar och mycket skratt som gäller. På med ”blåkläderna” och gör jobbet (!), det är så vi skapar en meningsfull sysselsättning för Sveriges barn och ungdomar, och förhoppningsvis även framtida landslagsstjärnor.
Vad är enligt dig viktigt för att lyckas med att starta en ny förening eller starta upp verksamhet igen?
- Möt alla individer med ett leende, ett inbjudande sätt och öppet sinnelag. Möt helt enkelt individen där hen just nu befinner sig i sitt liv utifrån hens förutsättningar, och påvisa alla möjligheter som finns. Jag tror inte man kan ska åka ut till en ny ort med en förutbestämd uppfattning om hur den nya föreningen ska startas.
Var har ni startat föreningar utefter HPO och har det fungerat likadant överallt?
- Inom kort hoppas jag att vi lyckas starta en förening i Årjäng, som då skulle vara den fjärde nya föreningen i Västra Värmland och Dalsland på ett år. De andra tre är Säffle, Grums och Bengtsfors. Arbetssättet har förvisso påmint om varandra på de fyra orterna men inte varit identiskt lika, utan anpassats utifrån de intresserade föräldrarnas möjligheter och intresse.
Vilka delar är viktiga i arbetet?
- Jag tror att lyhördhet, flexibilitet och fingertoppskänsla är nyckelord. Jag har även sagt från första början - i november 2022 då vi sådde några frön vid en föreningsträff i Karlstad – att ytterligare tre nyckelord ska vara ”enkelt, billigt och kravlöst”. Vi kan inte börja med att berätta om sista anmälningsdatum, krav på utbildningar, sanktionsavgifter vid inställda matcher, eller en massa andra dumheter. Glädjen måste få stå i centrum, tillsammans med gemenskap och trygghet, och ett ”DÄ ÅRNER SÄ” oavsett vilket problem som tas upp.
Hur har det gått till där ni har kört HPO?
- Tillvägagångssättet har varit 1-2 prova-på-träningar för barn i 7-9-årsåldern efter massutskick via skolorna där jag sedan har med mig fantastiskt ödmjuka och duktiga barntränare från flera olika Värmlandsklubbar som tar hand om barnen på planen, samtidigt som jag har gått runt på läktarna och pratat med föräldrar, och då glädjande nog hittat ett flertal intresserade föräldrar på varje ort, som har svarat med ett glatt ”-DÄ ÅRNER SÄ!”. Sedan har vi besökt respektive ort några veckor senare och berättat om de olika möjligheterna som finns att starta föreningar. Resten är framgångsrika och glädjande historier.
Har du något speciellt minne du vill dela med dig av?
- Egentligen omöjligt att lyfta ett tillfälle med tanke på alla goa och glada människor man möter när man är ute och erbjuder en ny meningsfull sysselsättning för barn och ungdomar. Som en kontrast till all ”skit” som händer i dagens samhälle. Men det är ju klart att inget går upp emot ett besked från en intresserad person att ”Vi kör, jag vill hjälpa till”, oavsett om beskedet kommer muntligt, per telefon, eller via mail, från Säffle, Grums, Bengtsfors eller Årjäng. Alla positiva besked är lika häftiga och tillfredställande. En go känsla infinner sig i maggropen tillsammans med ett välmående leende. Ett exempel är efter Bengtsfors andra träning i januari fick jag ett mail som berättade att de hade haft 35 barn den dagen, och att de numera var sju ledare.
Vad är planen framåt?
- Snart är det dags för Eda Kommun, Munkfors och Gullspång med flera kommuner norr om – och vid sidan - av Vänern. Det är inte långt till Värmland och Dalsland från övriga Sverige, om vi hjälps åt ”te å täppe te hôla på vägen dit”, alltså starta nya föreningar på alla vita fläckar i vårt distrikt, även i Närke, Västergötland och Bohuslän.
Om någon läser detta och blir intresserad av att hjälpa till på något sätt, hur gör man då?
- När det gäller de norra delarna av HFV får de gärna ringa mig på 070 336 08 82. Innan 2035 ska det finnas handboll i alla Värmländska och Dalsländska kommuner! När det gäller övriga distriktet är de välkomna att kontakta Tobias Küller på HFV´s kansli.
Förutom äran får Pelle 5000 kr i form av utbetalning som arvode.
Motivering till utmärkelsen
Pelle Höij har ett mångårigt engagemang inom såväl klubb- som förbundsarbete. Han har varit ordförande i IFK Kristinehamn handboll under hela 38 år men tackade för några år sedan för sig i just den rollen. Han är dock fortfarande tränare för ett av klubbens lag. Även inom förbundsarbete har Pelle ett mångårigt engagemang inom gamla Värmlands Handbollförbunds styrelse såväl som ordförande som ledamot.
Efter VM 1993 satsade Svenska Handbollförbundet en miljon kronor för att sprida handbollen i landet. I dåvarande ”Region Väst” startades då upp ett projekt med namnet ”Handboll på offensiven” som Pelle var med och drev för Värmlands HF:s räkning och där resultatet blev nio nya föreningar i Värmland – samtliga med Pelle Höij som ordförande.
Tyvärr har merparten av dessa föreningar nu förvunnit från handbollskartan vilket gör att det är glest mellan handbollsklubbarna i HFV:s norra delar. Pelle har nu därför återigen tagit tag i taktpinnen för att få igång handbollsverksamhet och nya handbollsklubbar på ett flertal orter med start i Värmland och Dalsland. Med en otrolig optimism och ett stort engagemang har Pelle tillsammans med Förenings- och Rekryteringskommittén lyckats engagera ”handbollare” med ett intresse av att arbeta med prova-på-verksamhet för barn i åldrarna 8-9 år med förhoppningen att därefter kunna starta upp handbollsföreningar på nya orter.
Redan nu har Pelle tillsammans med sitt HPO-gäng haft prova-på-verksamhet i bland annat Säffle, Grums och Bengtsfors där totalt över hundra barn har fått prova på handboll. På samtliga orter har Pelle dessutom lyckats engagera föräldrar till deltagande barn som startar upp handbollsverksamhet. Att engagera lokala krafter i uppstarten av de nya föreningarna för att få en långsiktighet är något Pelle drog lärdom kring efter förra HPO-satsningen.
Vi vill premiera det arbete Pelle gör för att starta nya föreningar på ”vita fläckar” med utmärkelsen ”Årets Handbollare”. Det arbete Pelle lägger ner för att täppa igen de vita fläckarna i HFV:s norra delar kommer förhoppningsvis på sikt inte bara leda till att fler barn och ungdomar får chansen att utöva vår fantastiska sport utan också till att vi får fler handbollsföreningar och därmed ett mer varierat och utvecklande seriespel med fler matcher med kortare resor!
Relaterad information
Läs mer om utmärkelser inom Handbollförbundet Väst >>
Årets domarpar - Rasmus Källerfelt & Eldin Bitic >>
Årets ledare - Emma Öberg >>
Årets förening - HK Country >>
Publicerad: 2024-05-29
Senast uppdaterad: 2024-08-27
Författare: Louise Idebäck