Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

VM 2023

UPPDATERAS - VM 2023 spelas i Sverige och Polen. Sverige har kvalificerat sig för semifinal som spelas fredag 27 januari i Stockholm på Tele2 Arena. VM avslutas den 29 januari med final på Tele2 Arena.

Observera att den här artikeln hålls aktuell och uppdateras under mästerskapet. Senast uppdaterad information markeras med kursiv text. Senast uppdaterad: 26/1 11:07.

VM 2023 är det 28:e världsmästerskapet i handboll för herrar och spelas i två länder, Sverige och Polen. Sverige arrangerar VM för femte gången medan det är första gången som Polen står som arrangör. För andra gången i VM-handbollens historia deltar 32 nationer.

VM har spelats sedan 1938 och sedan 1993 spelas turneringen vartannat år. Frankrike har vunnit flest guld, 6 stycken (senast 2017) medan Sverige har vunnit flest medaljer: 4 guld, 4 silver och 4 brons - senaste medaljen är silvret från 2021. Sverige är också, tillsammans med Tyskland (inklusive Västtyskland), de nationer som deltagit i flest VM (Sverige har endast missat VM 2007 och 2013). Regerande mästare från VM i Egypten 2021 är Danmark som slog Sverige i finalen med 26-24.

Först ut i årets VM-turnering var Frankrike och Polen i grupp B som mötte varandra i Spodek Arena, Katowice i Polen den 11 januari. De regerande olympiska mästarna höll för det kolossala trycket från de 11 000 fansen på arenan och vann med 26:24 mot värdnationen Polen. Det svenska domarparet Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik fick förtroendet att döma premiärmatchen, såhär säger paret till svenskhandboll.se efter matchen:

- Givetvis var det en anspänning inför matchen eftersom det var VM:s invigningsmatch och det är viktigt att vi alla får en bra start och en god känsla vidare in i mästerskapet. Vi kände oss väl förberedda och såg framemot det ansvar som vi tilldelats. Det var en fullsatt arena i Katowice med en fantastisk inramning - en riktigt bra start på mästerskapet!

Sverige inlede sitt VM-deltagande med vinst, 26-18, den 12 januari mot Brasilien i Scandinavium, Göteborg, och fortsatte med vinst mot Kap Verde, 34-27 den 14 januari och var därmed klara för huvudrundan. Den 16 januari avslutades gruppspelet mot Uruguay och herrlandslaget tog sin största VM-seger genom tiderna, slutsiffrorna skrevs till 47-12.

Gruppspelet i årets VM är avslutat och de tre bästa lagen från varje grupp har gått vidare till huvudrundan. Det fjärde laget från varje grupp spelar President's Cup som avgörs i Polen.

Sverige inledde sitt spel i huvudrundan den 18 januari, med match mot Ungern, som besegrades med 37-28 och fortsatte med vinst mot Island 30-35 och är därmed klara för kvartsfinal med en match kvar att spela. Sverige avslutade huvudrundan mot Portugal söndagen den 23 januari med vinst 32-30.

Sverige fick möta Egypten i kvartsfinalen som spelades inför en rekordstor publik (drygt 16.000) på Tele2 Arena onsdagen den 25:e januari. Sverige vann med 26-22 och får möta Frankrike i semifinal fredagen den 27:e januari på Tele2 Arena. Den andra semifinalen spelas på Ergo Arena, Gdansk i Polen mellan Danmark och Spanien.

Semifinaler i Sverige och Polen fredagen den 27:e januari

18:00 Spanien - Danmark (spelplats Polen)
21:00 Frankrike - Sverige (spelplats Sverige)

Vinnarna går vidare till final och förlorarna spelar bronsmatch, dessutom spelas placeringsmatcher, samtliga den 29:e januari på Tele2 Arena, Stockholm.


Sveriges matcher

Sverige spelade i Grupp C i Scandinavium, Göteborg. Sverige vann sina samtliga gruppspelsmatcher:

Sverige-Brasilien 26-18
Sverige-Kap Verde 34-27
Uruguay-Sverige 12-47

Sverige tog med sig maximala fyra poäng och spelade i grupp 2 i huvudrundan, där man vann samtliga matcher:

Sverige-Ungern 37-28
Island-Sverige 30-35
Sverige-Portugal 32-30

Sverige vann kvartsfinalen på Tele2 Arena i Stockholm mot Egypten:

Sverige-Egypten 26-22

Sverige är vidare till semifinal:

27 januari 21:00: Frankrike-Sverige

Speldagar, slutspelet i Sverige
Semifinaler och placeringsmatcher (5-8): 27 januari
Placeringsmatcher (5-8), bronsmatch och final: 29 januari


Sändningar


VM 2023 sänds i Sverige av Viaplay. TV6 är huvudkanal och kommer att sända Sveriges samtliga matcher och studioprogram. Ett urval av VM-matcher sänds i TV10 och ViaSport Extra. Samtliga matcher från VM strömmas i Viaplay.

 

Följ mästerskapet

I appen Gameday Handbollslandslaget hittar du allt om det svenska landslaget. I mästerskapets officiella app, Poland/Sweden 2023 hittar du den internationella mästerskapsguiden.

Följ Handbollslandslaget och Svensk handboll i sociala medier. Vi finns på instagram, facebook och twitter.

Officiella hashtags är #POLSWE2023 #sticktogether.

Här på svenskhandboll.se publiceras från och med torsdagen den 12 januari dagliga sammanfattningar av vad som skett under gårdagen i VM och vad vi har att se fram mot.

 

Länkar


TV-tablå Länk till annan webbplats.viaplay.se
Viaplay.se Länk till annan webbplats. startsida
VM 2023 Länk till annan webbplats. officiell webbplats
VM 2023 Länk till annan webbplats. Internationella Handbollförbundets officiella webbplats
Köp biljett Länk till annan webbplats.
Spelschema Länk till annan webbplats. alla matcher
Resultat och tabeller Länk till annan webbplats. alla matcher Handbollslandslaget.se
Handbollslandslaget.se Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-01-11

Senast uppdaterad: 2023-01-26

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!