Hem / Parahandboll

Parahandboll

Parahandboll är handboll för den som lever med en funktionsnedsättning. Parahandboll är en växande verksamhet inom svensk handboll som ofta är samverkansaktiviteter mellan förening, olika kommunförvaltningar, brukarorganisationer och Regioner/habiliteringar.

Parahandboll är indelad i två tränings- och spelklasser: rullstol och gående. 

Para Rullstol
Spelas av den som är beroende av sin rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gående handboll på lika villkor. Rullstolshandboll är världens snabbast växande rullstolssport.

Rullstolshandboll spelas med fem (5) utespelare och en (1) målvakt. Man spelar med en sänkt ribba vilket gör att målets storlek är 3x2 meter. I övrigt är reglerna de samma som i gående handboll, tex så är tre steg desamma som tre tag på rullstolens hjul. 

Idag erbjuder HF Öst inget seriespel för Para Rullstol, men har ambition att i framtiden ha den möjligheten.

Para Gående
Gåendeklassen är en del av parahandbollen där spelare med intellektuell funktionsnedsättning (U) och/med tillägg av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (N) får delta. Stockholm handbollförbund har under ett par år arbetat med en serie vid namn Special Olympic Class, men ändrade det namnet säsongen 2020–2021 till Para Gående. HF Öst tar vid och fortsätter utvecklingen av Para Gående och erbjuder säsongen 2022–2023 två klasser.

Blå klass - spelformen är på hög nivå och handbollsregler respekteras fullt ut. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation.

Gul klass - spelform för den som kan behöva extra stöd på spelplanen. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga. Vissa spelare kan, för att det ska vara möjligt att delta, behöva ledsagare. Ledsagaren deltar inte aktivt i spelet utan ska endast möjliggöra att den aktiva spelaren kan delta.

Omgångsintervall i Para Gående är lördag och söndag. Undantag kan förekomma efter överenskommelse mellan berörda lag i respektive match.

Målsättningen är att skapa en lottning med dubbelmöten, men HF Öst förbehåller sig rätten att skapa en lottning som anses bäst för åldersklassen med hänsyn till övrig tävlingsverksamhet.

Matchtiden är 2x25 minuter
Anmälningsavgift: Para Gående 2300 kronor.
Sista anmälningsdag: 1 maj 2022.

Para Handbollfestival
HF Öst använder sig av ett koncept för dom allra yngsta i distriktet som kallas för handbollfestivalen. Inför säsongen 2022-2023 välkomnar vi konceptet även för Para verksamheten! En handbollfestival är en match- och träningssamling som pågår i ca 3 timmar med spelare från olika föreningar. Alla spelare delta tillsammans från början till slut i olika övningar så som gemensam uppvärmning, stationer, matchspel och avslutning. Inbjudan och anmälan till respektive tillfälle kommer ske ett par veckor innan respektive omgång. Detta för att göra det mer öppet och flexibelt att kunna delta. Målsättningen är att totalt kunna erbjuda fyra tillfällen under säsongen, med två på hösten och två på våren.
Anmälningsavgiften för Para Handbollfestivalen är säsongen 2022-2023 kostnadsfri.  

POSTADRESS
Handbollförbundet Öst
Box 11016, 100 61 Stockholm

BESÖKSADRESS
Idrottens hus
Skansbrogatan 7, 118 60 Stockholm

E-post: This is a mailto link
Faktura: This is a mailto link
Bankgiro: 206-3469
Organisationsnummer: 802001-3499

SOCIALA MEDIER

Facebook_vit.svgInstagram_vit.svgTwitter_vit.svgLinked_vit.svg