För andra gången i VM-sammanhang ska Sverige spela semifinal. På fredag ställs svenskorna mot Frankrike i danska Herning.

Bilden: Olivia Mellegård var en av fyra femmålsskyttar i kvartsfinalen mot Tyskland. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 14

Du hittar information om kommande matcher längre ner i artikeln.

Kvartsfinaler, Herning, Danmark

Två kvartsfinaler spelades under gårdagen i Herning, Danmark. Från och med kommande semifinaler flyttar samtliga lag till Herning i Danmark där slutspelet ska avgöras.

Sverige nollade Tyskland de första fjorton minuterna och ledde med 7-0 efter en i stort sett felfri prestation. Tyskland tvingades ta en tidig timeout men hade fortsatt svårt att överlista Sveriges försvar och en storspelande Johanna Bundsen i mål. I halvtid ledde Sverige med hela 16:6. Tyskland gjorde ett försök att komma ikapp i andra halvlek men var aldrig närmare än fem mål.

I och med segern i kvartsfinalen tar Sverige sig till semifinal i VM för bara andra gången i historien. En semifinal där de ställs mot Frankrike på fredag.

Efter att ha vunnit de tre tidigare matcherna mot Montenegro och att de skulle spela på hemmaplan inför över 12 000 fans såg Danmark ut som favoriter i den här kvartsfinalen, men Montenegro är kända för att trivas med sin underdog-status och det var precis vad de gjorde under de första 20 minuterna av matchen, när de med ett fantastiskt försvar stoppade Danmarks fina anfallsspel. Montenegro kämpade och försökte hela matchen, men lyckades aldrig komma närmare än två mål.

Danmark är i semifinal mot Norge på fredag i Herning i Danmark.

Sverige - Tyskland 27-20 (16-6)
Danmark - Montenegro 26-24 (13-10)

Sverige och Danmark är klara för semifinal.

Dagens matcher, torsdag 14 december

Torsdag 14 december spelas inga matcher i VM.

32 – Grönland

• Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
• Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.