Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Spelarutbildning

Svenska Handbollförbundet (SHF) genomför spelarutbildningar för att rekrytera och utbilda spelare till kommande elit- och ungdoms-/seniorlandslagsverksamhet. Spelarutbildningen består av flera delar.

Riksläger

SHF genomför varje år riksläger för att rekrytera och utbilda spelare till kommande elit- och ungdoms-/seniorlandslagsverksamhet. Vi genomför riksläger inom handbollens alla delar: handboll, beachhandboll, rullstolshandboll och gåendehandboll.

Riksläger handboll

Riksläger ingår i SHF:s utbildningsstege och arrangeras varje år under fyra dagar i mars/april och fyra dagar i juni eller augusti. Till rikslägren kallas cirka 180 spelare per läger, lika många flickor som pojkar kallas. Spelare som blir uttagna till sitt första riksläger fyller samma år 16 år.

År 1 i april (det år spelaren fyller 16 år) Riksläger 1 med 120 deltagare
År 1 i juni eller augusti Riksläger 2 med 120 deltagare
År 2 i april Riksläger 3 med 50 deltagare
År 2 i juni eller augusti Riksläger 4 med 50 deltagare


Regionsdagar

SHF avser inom ramen för handbollens spelarutbildning att regelbundet arrangera regionläger på 4 olika orter i landet. Spelare som inte blivit uttagna till riksläger kan få chansen att delta på regionläger med samma intention och utbildningsinnehåll fast i en annan form. SHF:s förbundskaptener och instruktörer får därmed möjlighet att se fler spelare i träning.


Rekrytering av spelare

Rekrytering av spelare till SHF:s läger inom traditionell handboll sker, i samband med Sverigecupen samt dialog med distrikten, NIU verksamhet och föreningar. Sverigecupen är SHF:s årliga distriktslagtävling för flickor och pojkar som fyllt/fyller 16 år.

Fokuspunkter från förbundskaptener och instruktörer

Förbundskaptener och instruktörer har ett antal kriterier som de utgår ifrån när de bedömer spelarnas prestationer. De vill se spelare:

  • spela både anfall och försvar
  • visa upp god spelförståelse
  • visa upp god individuell teknik i försvars-, anfalls- och målvaktsspelet
  • med inställningen att alltid göra sitt bästa


Kallelser

Kallelse till riksläger i handboll publiceras på svenskhandboll.se, inga personliga kallelser skickas ut. Kallelse skickas ut 4-6 veckor innan planerad aktivitet.

Kallelse till riksläger i beachhandboll, rullstolshandboll och gåendehandboll skickas ut till uttagen spelare.


Ge inte upp!

Drömmer du om att spela i landslaget men har inte blivit uttagen till Sverigecupen eller till rikslägret? Ge inte upp - kämpa på med din träning! Alla spelare utvecklas olika och i olika takt och många spelare som inte kallas till Sverigecupen eller SHF:s läger kommer in senare i vår landslagsverksamhet. Det finns ett flertal exempel på spelare som inte spelat Sverigecupen eller varit med på SHF lägerverksamhet men har senare i sin karriär spelat flertalet landskamper.


Spelarutbildningsmaterial

Distrikt, föreningar, ledare och spelare kan via sisuforlag.se köpa:
Handbollens Spelarutbildning Länk till annan webbplats.,
Distriktsläger 1-8 Länk till annan webbplats.
Riksläger 1-4 Länk till annan webbplats.


Uttagningar till läger och landslag

Distriktslägren syftar till att inspirera och utbilda utifrån handbollens spelarutbildning. Distriktslägerträffarna fungerar även som underlag för kommande rekrytering till SHF:s första riksläger och regionsdagar. SHF:s spelarutbildning rekommenderar åtta träffar per distrikt med fri anmälan. Därefter spelas Sverigecupen i november.

Efter observationer och dialog mellan SHF och Distrikten så rekommenderas spelare till riksläger och regionsdagar. I denna process får distrikten möjlighet att tycka till, utifrån samråd med aktuella klubbar om de spelare som erbjuds en plats vid respektive läger. Svenska Handbollförbundet arbetar för att Distriktsläger och Riksläger ska inspirera och utbilda spelare.

Från riksläger 1 i april och till uttagning till Riksläger 2 har ansvarig förbundskapten och förbundsinstruktörer kopplade till SHF:s spelarutbildning samtal med exempelvis tränare och föreningar.

Mellan Riksläger 2 och 3 sker en utvecklad dialog som ovan med tillägget att spelare även ses i USM, övriga turneringar och på läger, samt att SHF blir uppdaterade via RIG och NIU handbollsgymnasium kring de spelare som studerar där.


Tips om spelare

Föreningar och/eller distriktsförbund kan kontakta respektive förbundskapten med tips om spelare som anses vara aktuella för SHF:s lägerverksamhet.

Förbundskaptener

Jesper Östlund
Flickor 04-05
jesper.ostlund@handboll.rf.se

Dennis Sandberg
Pojkar 04-05
dennis.sandberg@handboll.rf.se

Frenne Båverud
Flickor 06-07 och flickor 08-09
frenne.baverud@handboll.rf.se

Toni Johansson
Pojkar 06-07
toni.johansson@handboll.rf.se

Caroline Friberg
Flickor 08-09
caroline.friberg@handboll.rf.se

Björn Sätherström
Pojkar 08-09
bjorn.satherstrom@handboll.rf.se

Publicerad: 2022-10-26

Senast uppdaterad: 2024-06-07

Författare: Lasse Tjernberg

Intressant? Dela gärna!