Handbollens Spelarutbildning - en beskrivning
Svenska Handbollförbundets Handbollens Spelarutbildning (2018) är ett nyproducerat och uppdaterat material som bygger på en tidigare upplaga. Resultatet kommer från en undersökning av Sveriges 22 mest erfarna tränare på herr- och damsidan med internationell erfarenhet. Resultatet visar att delar av det gamla teknisk/taktiska materialet ska behållas och att en del nya grunder ska in samt att individuell teknik i försvar och anfall ska utvecklas för att möta framtidens krav.
Resultatet blev tre delar: den första delen beskriver intentionen med utbildningen för tränare, ledare och spelare samt förväntningar på verksamheten, ledarskapet och på spelaren. Den beskriver också intentionen med idrottsfysiologin, idrottspsykologin och målvaktsträning. Samt raminnehållet för distriktsläger, riksläger och regionsläger.
Den andra delen beskriver hur distrikten kan bedriva sina distriktsläger från 14 års ålder. Den beskriver intentionen för distriktsläger och hur träning kan genomföras i form av åtta läger, lägren består av teknik/taktik i form av individuell försvar- och anfallsteknik samt grunder anfall och försvar. Lägren består också av målvaktsträning, idrottsfysiologi och idrottspsykologi. Konceptet bygger på grunder inom alla områden.
Den tredje delen är en repetition och påbyggnad av distriktsläger verksamheten och beskriver intentionen och hur träning ska bedrivas på riksläger 1 till 4 och regionläger. Innehållet är teknik/taktik, idrottsfysiologi, tester och idrottspsykologi. När det gäller teknik/taktik så innehåller riksläger 1 till 3 fem träningspass. Riksläger 4 innehåller fyra träningspass. Innehållet har ett större fokus på individuell teknik både i anfall och försvar mot tidigare innehåll. Det övriga innehållet bygger på grunder i dom olika svenska spelen både i anfall och försvar. Intention är att utbilda spelarna grundligt för att kunna prestera senare på en högre nivå och kunna möta/anpassa sig till olika miljöer, lag och tränare. Träningspassen har som pedagogisk intention att alltid starta på rätt nivå, metodiskt riktigt för att därifrån vara progressiv i sin form. Alltid vid varje nytt läger försöka repetera tekniken – momentet för att därefter lägga på en ny svårighets nivå. Spelaren ska ta med sig rekommendationer från varje läger, hem till sin tränare och klubb för att fortsätta utveckling. Där det stora arbetet genomförs.
Den tredje delen är kopplad till SHF:s webbplattform ”Handbollsakademin” och Tränarutbildningen där det finns djupare och mer detaljerad beskrivning hur man kan träna de olika individuella teknikerna, samarbeten och grunder i olika anfall och försvar osv.
Publicerad: 2022-10-26
Senast uppdaterad: 2022-10-26
Författare: Kalle Andersson